wine-tasting-but-first-wine

Ключови стъпки по време на дегустация на вино

Ключови стъпки, за да оцените напълно вкусовете и ароматите на виното по време на дегустация на вино

 

Ето примерно ръководство, което може да следвате при дегустации на вино с храна 🍷🍷🍷

Цвят и яснота: 🍷

Дръжте стъклото нагоре към светлината или срещу бял фон /бял лист хартия/. Наблюдавайте цвета и яснотата. По-младите вина обикновено са по-жизнени, докато по-старите вина могат да имат по-дълбок нюанс и значително по тъмен цвят. Виното е като човека с времето се променя.

Вискозитет: 🍷

Завъртете виното в чашата и наблюдавайте „крачетата“ или „разкъсванията“, които се образуват отстрани по чашата. Това може да ви даде представа за алкохолното съдържание и сладостта на виното. Често гъстото вино е по-сладко.

Мирис / Аромат: 🍷

Първоначално подушване: Подушете бързо, за да създадете първото си впечатление, а както знаем, то е най-важно, защото няма втори път за първо впечатление!

Дълбоко вдишване: Завъртете виното, за да освободите ароматите му, след което вдишайте дълбоко. Опитайте се да идентифицирате различните нюанси аромати като плодове, цветя, подправки или земни нотки.

Вкус 🍷

Първа глътка: Отпийте малка глътка и я оставете да покрие устата ви. Като я раздвижите, така, че да има допир до всички страни. Обърнете внимание на първоначалните вкусове.

Аерирайте: Разбъркайте виното в устата си и внимателно всмукнете малко въздух, за да освободите повече вкусове.

Финал: Обърнете внимание на послевкуса или „завършека“ на виното. Дългият финал показва висококачествено вино.

Мислете за 🍷

Баланс: Помислете за баланса между киселинността, сладостта, танините и алкохола на виното.

Сложност: Размислете върху сложността на вкусовете и как се развиват с течение на времето.

Лични предпочитания: В крайна сметка помислете дали харесвате виното и защо.

 

Съвети за страхотно дегустационно изживяване

Използвайте подходящи стъклени съдове като чаши и гарафи /Декантери/: Различните вина се възползват от различни форми на чаши. Може да прочетете повече за науката зад чашите за вино тук!

Сервирайте при правилната температура: Белите обикновено се сервират охладени, докато червените се сервират на стайна температура.

Почистете небцето си: Пийте малко вода или обикновени бисквити между дегустациите, за да възстановите небцето си.

 

Наслаждавайте се на виното, то е магия! 👌👍🍷

А може и да погледнете нашата специало селектирана и подбрана армада от вина тук!

Shopping Cart
Scroll to Top